Rapport ifrån fasadtegelsektionen

Beslut är taget på att murningen av fasadteglet blir till våren, efter inrådan av en tillfrågad murare. Värt att notera är att enbart en av de tillfrågade murarfirmorna sa detta att man löper mindre risk för tjälskador då. Då är det lika bra att vänta tycker jag, jobb finns ändå. Så teglet får snällt ligga och vänta ett tag till.
 
 
 
 
På återseende!
 
/ Patrik

Vi kallar det angenäma problem

Nöjsamma problem som att välja vilka handtag man ska ha på allt. -Jamen det är väl bara att ta nåt handtag då. Är det så enkelt när utbudet visar sig strax vara enormt? Nä, det är det inte, efterforskning i allt man väljer. Lillemor tycker vi ska följande handtag.
 
 
Jätteknasigt ju, tror ni mig?
 
På fönstren kör Kronfönster handtag av fabrikat Hoppe Tokyo eller Hoppe Luxembourg. Vi grunnar då på att, eller mest jag faktiskt, att köra alla handtagsbaserade ting i just Hoppe Tokyo, enhetligt så.
 
   
 
Gillar Hoppes vredskylt till höger det är dock inte Hoppes Tokyohandtag där.
 
 
Jaha, då var det ordat om lite smärre ting också, eller smärre och smärre. Kan det vara detaljerna som gör resultatet? Ja det låter vi vara osagt och får se an helt enkelt.
 
Floreat domus

Allehanda jobb

Hejsan!
 
 
Rapar upp lite diverse bilder på jobb med beskrivande text.
 
 
En landgång på vinden är i stora drag monterad, den går ca 50 cm ovan takstolen så takisoleringen kommer ligga i nivå strax under landgången. Lite förvaring häruppe på sidorna kommer säkert att bli bra. Vill passande nog citera en förbipasserande allmänintresserad herre, "-Bär du upp skiten kommer den aldrig ner igen" sen skrattade vi. Det är för övrigt kasserade rejäla skivor som tagits till vara på som kommer till användning här istället, miljösmart säger jag. Vill hävda att hela bygget ständigt andas miljömässigt tänkande då vi ideligen försöker slösa så lite som möjligt på materialen men ändå det som behövs i varje given situation. Således har vi ej mycket överblivet och det som faktiskt blivit över har kommit till användning någon annanstans i bygget. Sorteringen fungerar också alldeles utmärkt, har inte känt en enda gång att jag behövt en gigantisk container.
 
 
 
Ett snörasskydd över entrén.
 
 
 
Ett möte mellan nockpannorna, alla nockpannor är utlagda. Dessa läggs inte omlott utan sida vid sida och de skruvas fast i stående bräda under. Vi har tätat mellan pannorna med silicon vilket också är bonus, dock här i krysset så blir det nog en specialplåt som täcker över, också bonus. Fast under pannorna är det också väldigt tätt så det skulle inte göra mycket om det kom in vatten under.
 
 
 
Toppen på skorsstenet på. Det ska eldas sen vad det lider, mysigt ska det bli.
 
 
 
Järn är inmurade i väggen varpå en skena är fastskruvad som löper över takstolarna, den kommer hjälpa till att säkra takstolarna nere när det blåser storm ute. Det är väldigt öppen rymd mot väst och vinden känner man tydligt av, ute vid altanen finns ett utsatt vindfång där luft ansamlar sig och krafter uppåt taksprånget kommer att utövas.
 
 
 
Första målningsarbetet, synliga delar grundmålade.
 
 
 
Det ska skymma tidigt nu för tiden, varde ljus.
Som ni säkert skymtar i bakgrunden så är hela kåken fylld med grundmålade brädor, det är till sidan på takfoten och även undertill taksprånget.
 
 
 
Stadelmanns Målarverkstad AB. Jag tar emot alla slags målarjobb stora som små, inget är för smått eller för stort för mina penslar eller rollar! Jag målar i alla möjliga konstiga färger, precis som ni vill!
 
 
 
En dag så gjöt vi. Vi stöpte en grund för en pizza/brödugn och för en stenmur som man kan fylla fyllnadsmassor mot sedan. Vi har ju plockat ihop en massa fina och raka stenar ifrån sprängmassorna som man kan mura med. Nu ska jag snart börja fantisera om min första hemmastenugnsbakade pizza.
 
 
 
Elrör för spotlights vid taksprånget är på G.
 
 
 
Huset kläs med takfotsbrädorna, sk. skönspikning. Skönt det är att spika på brädorna på de stumma takstolarna. Jag och Lillemor pratade först om att vi sedan skulle måla dessa svarta men det spörs om vi inte ska ha dem i vitt istället eller vad tycker ni läsare? Både jag och Lillemor har svängt över till det vita hållet, jag menar fönsterkarmarna kommer gå i vitt, ytterdörrarna likaså och även i teglet kommer man kunna skönja vita toner.
 
 
 
Man kan ana "Kinavippar" som en annan förbipasserande herre sa. Jag tror jag ska göra ett reportage om alla förbistrosande ansikten, de följer byggets gång och brukar stanna till och prata lite. De brukar fälla roliga kommentarer som i stil med  "-Idag regnar det inte på er!", "-är bara för att hålla hoppet uppe sa jag då."
 
 
 
Ventilationshuv är på plats, luft ifrån köket.
 
 
Nu är det slut på detta inlägg, hej då!
 
/ Patrik

Huset i dagsläget

 

Demokratiskt beslut

Så var det dags att bestämma sig för vilka dörrar vi vill ha på huset. Vi kom fram till att "Diplomat Svea" eller "Diplomat Elvira" hägrade mest men skulle det vara med eller utan fönster...
För att komma fram till ett beslut tog vi hjälp av Louise och Maria (Sarah sov ;-))
När alla fått tycka till vann "Diplomat Elvira"
Så här blev resultatet:
                     Ytterdörren till fin entrén                                                    
           
                        Dörren till groventrén
                       Och dörren till garaget

Fasadteglet levererat

Vi närmar oss flera ytskickt, alltså färdiga ytor på huset! Det är otroligt spännande och skönt, bara detta med att taket börjar bli färdigt känns som en milstolpe. Nu kom också fasadteglet, 121030. Äntligen känner jag efter alla spaningsuppdrag och bläddrande i kataloger efter det rätta teglet, nu står det 24 pallar där på gården och väntar på den rätte muraren att få lägga dit dem (vilken murare är ännu inte klart, vi håller på att undersöka anbud). Vi kommer dock hantlanga för glatta livet!
 
 
Ett litet smakprov. Petersen D91 heter teglet. Detta är upplagt i det traditionella mönstret eller murförband som det heter på murarspråk men detta ska vi nog inte ha. Jag är inne lite på det vilda murförbandet, det är en blandning av flera förband kan man säga och man kan inte direkt se något mönster, det innefattar också kapade stenar. 
 
 
 
 
Nu slutar blogg-VM´et för denna gången och vi ses igen nästa gång.
 
/ Patrik

Takpannor, start v 43

Hej igen! Nu fortsätter kavalkaden i blogginlägg.
 
Betongpanna, Benders Carsima Granit blev taklevererat 121023.
 
 
Josef tar emot och får jobba.
 
 
 
Dagen därpå var sidan mot öster tillrättalagt. Mera bilder kommer snart.
 
 
 

Mittvägg vid fönsterpartiet

Regniga dagar blir gärna inomhusarbete. Då har vi bl.a. gjort mittenväggen 500 mm bred som ska fungera som anhåll för de lite större fönsterkarmarna som ska utgöra det stora fönsterpartiet mot väst. Denna vägg har en bräda ifrån takstolsvirket som skelett (195 x 45 mm), samt klädd med OSB-skivor och nedstoppat lösull, en 100 mm tjock frigolitskiva (överblivet från grunden) har vi också. Inga köldbryggor här heller, som farsan sa. Vi har f.ö. ganska mycket frigolit kvar ifrån grundarbetena men det kommer säkert till användning i flera väggar som ska isoleras. Annars har beräkningarna stämt bra, inte mycket överblivet material.
Hela väggen eller "lådan" ska sedan kläs med gipsskiva. Tills dess har vi plastat in den så att inte OSB-skivorna ska svälla upp av fukten som den annars drar till sig.
 
Mer inomhusarbete som vi gjort är att vi tätat OSB-skivorna som finns mellan takstolarna, där kommer takisoleringen också senare att ligga mot.
 
Vi har mejslat ut för genomförningar i valvplattan, och för ett duschavlopp av samma modell som det blir i badrummet därnere, ingen rund utan bred och rektangulär. Enbart att få bort dessa "ramar" som höll betongen borta tog nästan en hel arbetsdag.
 
Vi har fått på lite glespanel, enbart utefter ytterväggarna. På sluttningsvåningen är det klart med glespanelen sedan tidigare.
 
Alla fönster till hela huset är beställda ifrån Kronfönster och kommer i mitten av december. Det blir PVC-fönster.
 
 
 

Taklagsfest!

Farsan och Josef såg till att det blev lite taklagsfest också! Notera granen med pyntet som får stå som markering för denna traditionella grej.
 
Det var så att jag var själv på bygget en dag och gjorde färdigt läkten, var bara en liten fläck kvar på västra sidan av taket. Farsan var och hämtade farbror Josef på Skavsta flygplats, som hade erbjudit sig en andra gång att hjälpa till på bygget, vilket vi är oändligt tacksamma för! När dem sent på eftermiddagen dök upp så monterar dem sonika upp en gran med egengjort pynt i (karamellpapper som satt utefter ett snöre). Ja ni ser på bilderna nedan. Senare på kvällen så fick vi smörgåstårta och till det brännvin som traditionen bjuder i form av Gunz egna päronbrännvin, en kusin till farsan och Josef i Österrike.
 
 
Josef och jag.
 
 
 
Farsan och jag.
 
 
 
Fick på ytterligare 1 st skorsstenselemet denna dagen också. Det var lite lågt innan. Under taket så finns ett element som har upplag för tegel som man kan täcka skorsstenet i, det blir samma som fasadtegelet.
 
 
Mvh Patrik

Takläkten

Hallå ärade bloggläsare!
 
Nu ska jag berätta om takpappen och läkten som vi fått på taket.
 
Pappen var ganska tunn och ville lätt blåsa hej vilt, det ska tilläggas också att det stundtals blåste ganska betänkligt, när det väl blåser så känner man absolut av det i det förhållandevis vindutsatta läget som vårt hus står på. Pappen hade också en klisterremsa i ena änden som höll ihop det lite bättre och man kanske inte behövde använda lika mycket spik. Så lite spik i pappen som möjligt ville vi sätta för att hålla ett så tätt skikt som möjligt.
 
Efter detta så började vi med läkten, först distansläkt som jag tror det heter för att bilda en luftspalt, den går utefter alla takstolar och även 1 st i mellan. Denna läkt har vi kört impregnerad för att det ska stå emot vätan bättre. Sen var det dags för tegelläkten på tvären.
Det hela förlöpte på hyfsat bra, vi kanske skulle haft ränndalsplåten tidigare till hands, det hade underlättat vid mötet mellan plåten och läkten. Många spik gick det åt, var skönt att spika när takstolen var under, stumt och fast. 
 
Här kommer lite bilder:
 
 
 
 
 
Ha det bra!
/ Patrik

RSS 2.0