Vintern 2012/2013

Hej och väl mött!
 
På tiden att låta ER bloggläsare att här få läsa om vad som händer på bygget. Jag sammanfattar hela vintern som passerat, skriver passerat eftersom våren strax ska göra entré och vi får lite varmare dagar att se framemot och de ljuva fågelkvittren inte att förglömma.
 
 
 
Plåtarbete, nu är vi på baksidan av huset och den smala väggen mellan fönsterpartiet. Väggen är välisolerad och ytterst på bilden ser man först OSB-skiva, 100 mm frigolit och sist en tunn icke väderkänslig plåt i aluzink. Detta är sen färdig yta. Innanför OSB-skivan döljer det sig ännu mera isolering.
 
 
 
Plåten har vi måttbeställt och de passade himla bra! Vi, så att säga klämde eller spände fast dem på plats och de är också limmade och tätade. Även spikade i överkant, sen kom nästa plåt och döljde piken. Vi gjorde fina försänkningar för spikhuvudet så att det inte skulle bukta ut. Det var lite passande och skärande här och var men till slut så var det färdigt, ser det inte proffsigt ut? Kunde väl lika gärna ha varit en plåtslagare i farten va, raka och fina linjer! Plåtarna är heller inte så stora därför ju större plåtar man tar desto större risk för ögat att se småbucklor.
 
 
 
Täcklist i karmarna som följde med har vi satt dit, det är ju småjobb bara men varför jag vill visa denna bild är för att vi har tom. stoppat in isolering inuti listen, tro mig, det gick in ganska mycket lösull där. Allt för att göra det sk. k-värdet (hur bra fönstret isolerar) så lågt som möjligt, som redan är lågt på dessa fönster och karmar ska tilläggas.
 
 
 
Vi har satt upp mera takfotspanel, dock inte allt eftersom spotlights ska in först.
 
 
 
Raka linjer ska det vara.
 
 
 
Här är den öppna takytan. Vi har först skruvat upp OSB-skivor som ska avgränsa takisolationen uppåt, det blir 50 cm tjockt med takisolering, enligt föreskrivet. Vidare har vi dragit elrör för spotlightsen och sist ser man glespanelen som gipsskivorna ska sitta på. Mellan glespanelen och OSB:n kommer alltså isoleringen att sprutas in. På panelen kommer först en ångspärr sen gipsskivorna, det blir 2 lager med gips som för med sig fördelar gentemot endast 1 lager: Främst, 2 lager gips blir en brandvägg och står emot brand längre, man räknar ca 20-30 min/lager för att branden ska gå igenom. Man ger helt enkelt brandmännen en ärlig chans och takstolarna hinner förhoppningsvis inte brinna ner. Det blir också mera stabilt och det tåls att hänga nåt i taket, kanske en ljuskrona av något slag här. 2 lager är mera ljuddämpande.
 
 
 
Vi har gjort en liten vinkel här på väggen så att det inte blir så platt "look" här, men det hade kanske också gott i och för sig. Själva väggkonstruktionen blir samma som taket.
 
 
 
Ångspärren fick vi upp på en dag här och vi kunde börja skruva upp glespanelen. Här blir det också 2 lager gips på detta taket.
 
 
 
Lite mera arbete kring elen är också utfört, farsan har förberett för dem flesta kontakterna och satt dit en hel del rör för ledningarna, Längst bort på bilden ser man utfrästa spår i den formbara ytongen för elledningen, dosor är också fastsatt. Just dessa är för uttag till tvättmaskin och torktumlare i groventrén. Där stegen står är vägen upp till vinden, här blir det alltså en lucka med en nedfällbar stege.
 
 
 
En av de första reglade innerväggarna! Den stora ytan begränsar sig allt mer i takt med att innerväggarna växer fram. Detta är en vägg mellan entré och WC, i denna vägg kommer installationer, bl.a. elskåp med brytare, fiberkabeln ska in här, mediagrejer ska sitta här så som router mm. Här är också en passage för elledeningar ner till undervåningen. Vidare blir det också garderob i denna vägg.
Notera att solen faktiskt lös på denna bilden, således existerar solen om någon trodde något annat?
 
 
 
Mera väggar, ja alla väggar som där är, på entrévåningen. Resten blir öppen yta som utgörs av entré, kök och vardagsum. Till vänster på bilden är de stora människornas sovrum och där inne i rummet skymtas en liten ingång till en garderob. I mitten kommer man ut ifrån groventrén och så till höger ser ni ingången till toaletten. På bänken där den blåa tröjan hänger kommer trappan ner befinna sig, det blir ett räcke av glas och man kommer gå ner där ni kan skymta en stege på bilden.
Om ni nu vill orientera er lite lättare över planlösningen så kommer den som på beställning här:
 
 
Nu får ni en bättre bild av hur det är tänkt. Den lilla rektangeln vid entrén är skorsstenet ifall ni undrar, som består av 2 pipor, en nerifrån och en ifrån detta planet. Vi är faktiskt i antågande att beställa hem den vattenmantlade gengaskaminen som ska stå på våningen under, det är en Wallnöfer modell Königsspitze. Hur spännande blir inte detta? När den kopplas in tillsammans med vattnet och man kan börja värma upp alla golvvärmeslingor och få värme i huset! Framförallt att på riktigt torka ur huset, det finns nog lite fukt kvar i ytongväggarna. På nedervåningen vid där kaminen ska stå så väntar det en liten hög med avkap på att bli uppeeldat och mer därtill lär gå åt.
 
 
 
En hög med gips, 2500 x 1200 x 13 mm. Det är helt otroligt vad mycket skivor det går åt hela tiden, detta är långt ifrån all gips, 1/4 snarare, för hela huset. Det kommer mera.
 
 
En hög med OSB-skivor, 2440 x 1200 x 12 mm. Cirkelsågen får jobba hårt, men det fungerar bra.
 
 
 
Ja det var vad jag hade att bjuda på för den här gången, de två sista bilderna vittnar om att det finns mera jobb att göra. Väggarna är ju långt ifrån färdiga och några av dem är bara täckta på en sida eftersom det ska dras el mm i. Mera saker som ska dras i vissa vägar är rör för centraldammsugaren som ska stå i "teknikrummet" därnere. En klar fördel med centraldammsugare är att inget damm kommer virvla upp när man väl suget upp skiten. Sen slipper man också själva konkandet på maskinen, men istället har man ca 10 m lång slang att dra runt, kanske lite bättre i alla fall. Det blir nog 2-3 uttag per våning så att man når överallt.
 
Elektrikern har gjort sina första riktiga dagsverken också, draigt en hel del el faktiskt och även lite nätverkskabel.  Robin på Rödja El har varit på tårna länge och hållt sig ajour om byggets utveckling. Han kommer med olika tips/lösningar och visar upp förslag på olika spotlights, serier på brytare mm.
 
Rörmockaren "Frille" på Filipssons Rörteknik var förbi och kollade hur det går för oss. Han kom med ideér och tips på värmepumpar och ackumulatortankar. Frille kommer vi få se mera av snart när bl.a. kaminen ska kopplas in och alla pumpar till golvvärmesystemet ska köras igång.
 
Riktigt spännande alltså och mycket att se fram emot! Det är inte tråkigt någon dag på året att vara där och jobba. Ska man klaga på något så är det i så fall vädret, det evigt gråa molntäcket som parkerat och inte minst kylan. Kylan sätter sig i tårna och fingertopparna, allt kan man inte göra med handskarna på och när det är -10 grader celsius och man tar i kall metall så känns det. Kallare dagar än så, eller ner mot -20 grader då har vi stannat hemma, då går det bara inte. Inte ens elitskidåkarna tävlar ju i dem förhållandena.
 
 
Ja som sagt, dagarna blir ljusare och vårsolen står runt hörnet, vi ses!
 
Ha det bra!
Mvh Patrik
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0