Dokumentering: MURA

Hej kära byggdagbok, sist jag Patrik skrev så hade betongblocken anlänt. Nu är hela sluttningsvåningen färdigmurad. Det tog in alles ca 6 veckor för mig och farsan. Följ nu med på dokument: MURA som kommer nedan!
Vi tar det från början.
Här har vi minst sagt en bastant betongvägg som ska stå emot fyllnadsmassor. På bilden är vi i full färd med att plocka bort formen.
Äldsta dotter Louise är förste "spikborttagare" för en dag. Bra jobbat!
Tvätteriet. Planken skrapas rena från betongrester och sedan gås över med högtrycken. Fina igen, att använda som råspont till taket.
En fruktpaus i solen. OBS! Notera den förträffliga solhatten! Ca en vecka tog det att plocka ned formen, skrapa rent och tvätta.
Tombolan från Biltema gör ett bra jobb.
Första blocket, under första lagret har vi murbruk och skyddpapp. Sedan blir det avsett lim mellan fogarna. Viktigt att få första lagret i våg så att efterkommande block inte behöver passas så mycket.
Vissa dagar regnade det lite granna och "kladdnivån" intensifierades, skam den som ger sig. Blocken klarar dock vätan bra, de suger åt sig som svampar och släpper ifrån sig lika snabbt. Hade man inga handskar så fick man erfara att händerna var duktigt torra efter en dag.
Detta ska så småningom bli två bärande innerväggar som ska utgöra upplag för valvet. En hall sträcker sig på bilden, till höger: ingång till badrummet och till vänster ingång till ett av barnens sovrum.
Blocken är mycket formbara och all kapning sker med en avsedd handsåg, denna såg användes en gång när farsan byggde i Fredriksdal, också i lättbetong. Det finns givetvis rediga kapar för detta men det är nästan overkill då denna slipade såg skär bra igenom för denna enstaka gång.
Detta är "sleven" som pyttsar ut limmet. Inga generalskarvar här inte.
Där rören kommer upp ska det stå en vattenmantlad kamin.
Fönsterpartier, över fönstren är det U-block. I dessa block gjuter man en balk med armering i för att det ska bli starkt och klara upplag för resten av huset som kommer ovanpå.
U-blocken svalde många hinkar betong.
Sista blocket på denna våningen. Valet av lättbetong känns väldigt bra, det är lite dyrare men har många fördelar, bl a värmeisolerande, starkt, oorganiskt dvs brinner inte eller ruttnar, tål fukt, frostsäkert, andas och skapar trevligt inomhusklimat. Att Nässjö kommun också har valt att bygga förskolor i lättbetong stärker.
Liksom förra gången så avslutar jag detta inlägg i början av nästa stora moment, vilket är gjutning av valv, altan och garageplatta.
I topparna och dalarna kan man dra ledningar.
Vi ses nästa gång med ett nytt dokument inifrån, om valvet, altanen och garageplatta mm.
Ha det bra så länge!

Under två veckor...

Under de två veckorna som Patrik vart hemma från Norge har detta hänt!Nu börjar det hända grejer!


Tog med barnen förbi tomten, va ett tag sen jag var där! Kan säga att det har hänt en hel del sen sist...


Börjar likna ett hus nu :)


- Hmm... Ska detta bli våra rum...
Louise: Men det finns inga dörrar...  (Något skeptisk)
Jag: Pappa och jag har bestämt att du inte ska ha någon dörr, så du inte kan ha några objudna pojkar på rummet!
Louise: Men mamma :S
Jag: Skojar bara ;)


- Okej, pappa! kolla in våra "stora" muskler, vi är redo att hjälpa till ;)


/ Tjejligan


RSS 2.0