I fullfärd med teglet

 
 

Gips, Dammsugare och Ytterisolering

Hej, gipsen är nu upp på hela innertaket på entrévåningen. Här kommer lite bilder:
 
 
Första skivorna uppsatta.
 
 
 
Högtaket. Ni skymtar den röda landgången uppe på vinden, hit kan man gå sen när solpanelerna ska monteras dit på södertaket. Detta är i antågande. Till vänster i bilden ser ni gipshissen i aktion.
 
 
 
Täckt överallt med 2 lager gips, gick åt mycket skruv.
 
 
Bilder på dammsugarledningen följer som är dragen bl.a. i väggarna:
 
 
Längs röret går också en liten elledning som förser själva dammsugarhandtaget med ström så att man kan sätta på och stänga av dammsugaren på så vis.
 
 
 
Ett dammsugeuttag, det blir två uttag på ovanvåning och två på nedre. Portabla slangen som man går runt med är 11 m och man kommer utan problem nå alla skrymslen.
 
 
Nu till ett jobb som vi precis startade denna vecka (V. 15) och som väl synligt förändrar utseendet på huset, det är nämligen isolationen utvändigt. Det är 80 mm tjock s.k. skalmursskiva (1200 x 600 mm) som sitter direkt på ytongen, fäst med avsedda klämmor.
 
 
Först ut så klistrade vi på tätningspapp med asfaltsklister. Avsatsen under isoleringen är underlaget för fasadteglet och det sista svarta är dräneringen som sticker fram. Mellan isoleringen och tegelstenarna kommer den viktiga luftspalten på ca 20 mm där fukt ska kunna torka ut och luft kunna vandra.
 
 
 
 
Fy *** vad bra det blir, detta är en fröjd! Det gillar man att höra, när farsan är nöjd så brukar det låta så. Isoleringen t.ex. kommer gå upp och förbi där ytongen slutar, ytterisoleringen går ända upp till där takisoleringen (50 cm) slutar. Bra också att isoleringen kommer och täcker fogen mellan OSB-skivan och ytongen, OSB-skivan håller takisoleringen på plats.
Detta ska så småningom bli huvudentrén och i stunden som bilden togs så är arbetsdagen slut och vi har bommat igen med provisoriska frigolitskivor. Bakom frigolitskivorna så har vi faktiskt också fått upp två st. sidoljus eller avlånga fönster som har sin plats jämte ytterdörren, Ytterdörrarna (grov- och huvudentré) ska också snart sättas dit.
 
 
 
Vi hann långt på första dagen, stora delar av framsidan täckt med isolering och två st. sidoljus ditsatta. På morgonen/förmiddagen så sken solen på denna sida och man kunde utan problem jobba i bara tröjan, nu på kortet skiner solen ifrån väst och det börjar bli kväll och det är dags att åka hem.
 
Nästa inlägg kan komma att handla om starten på murningen av fasadteglet och/eller inkoppling av solpaneler, inkopplingen av vattenmantlade kaminen som har anlänt och som vi hasat in, eller varför inte om ackumulatortanken med alla pumpar. Ja det är mycket på gång för rörmockaren och även för elektrikern finns det snart också jobb med bl.a. alla spotlights som ska dit.
 
 
Hej då och väl mött!
/ Patrik

RSS 2.0