Kaminmiljö ovanvåning

Tänkt och ritat lite granna på ett förslag till "miljön" kring kaminen på ovanvåningen. Finns fina kaminer med flera glas, tex. hörnglaskamin eller glas mittemot varann så att man kan se rakt igenom, s.k. tunnelkamin. Den jag fastnat lite för så är det faktiskt glas på 3 sidor.
 
 
Kaminen heter Brunner och den är riktigt fräck! Brunner (http://www.brunner-kaminer.se/kaminer.asp) har många fina modeller, tex. otroligt breda panoramakaminer över 1,5 m!
 
 
 
Det är alltså en inbyggnadskamin som man får bygga in. På bilden ser man upplag i form av en vinkel som man tex. kan mura på med sten eller vad man nu vill ha för något. Öppnar kaminen gör man genom att man bara drar upp glaset, därav utrymmet ovan kaminen som ser ut som en "låda".
 
Förslaget ser ut så här:
 
 
 
Ett smalt högt vedfack på sidan och ev. ett mindre framför kaminen och under bänken. Bänken skulle tex. kunna va i rå stöpt betong bara med lite fasade kanter förstås. Kan vara i största laget detta förslaget, kanske lite trångt att komma till köket från vardagsrummet eller smalt mellan trappan och kaminen. Dock inte på den sidan som man går ner för trappan. Finns en lite mindre U-glaskamin och man kan göra bänken lite mindre djup om det kniper.
 
Själva murstocken idag består än så länge av de råa mantelblocken. Dessa ska ju kläs med någonting och där har Lillemor och jag mer eller mindre bestämt oss för att ha skiffersten. Inte den tunna dekorstenen som har blivit så populär, den har så fula konstlade fogar. Jag ska visa bilder på hur VI har tänkt oss, det är äkta massiv skiffer:
 
 
Skiffer ifrån Oppdal, Norge.
Lite oregelbundna stenar med skiftande storlekar, mycket snyggt!  Man vill ändå inte ha för djup sten, dvs att den inte bygger ut för mycket utan bara så att man får en snygg yta. Mer bilder med Oppdalskiffer:
 
 
 
Tidslöst och gediget!
 
 
Rödaktig skiffer är också fint! Påminner lite om den röda Ölandsstenen.
 
 
 
En hel "hytte" i skiffer. Låter bilden tala för sig själv.

Elskåp

 
Elskåpet är inbyggt och det mesta av kablarna är draget. De blå är mediakablar (nätverk, antenn och tele).

Gipshissen

På ovanvåningen är nu stora delar av innertaket täckt av gipsskivor. Vi hissade upp de stora skivorna med farsans egenkonstruerade hiss. Den fungerade väldigt bra och vi slapp hyra eller köpa en. Enda som är kvar är det öppna och höga ryggåstaket, här måste vi ha en ställning för att komma upp med gipsskivorna.
 

Bilder på huset i dagsläget

Framsidan
Baksidan
 
Här ska matsalsbordet stå
Köket
Masterbedroom med en liten walking-closet, precis som hot mama önskat ;-)

Innerväggar, el och ventilation

Hej! Som rubriken lyder finns nu mera väggar på plats, samt mera eldragning och dosor på plats. Dragning till termostaterna är också i princip klar. Kåpor till alla spotlights inne är på plats, samt elen til detta är på gång. Media flexkabeln är dragen till alla sovrum och vardagsrum (nätverkskabel, antenn och telefon). Elskåpet i hallen är ditsatt. Och inte minst rören för husets ventilation är monterat, ventiler sitter i: kök, WC uppe, sovrum uppe, groventré och badrum nere.
 
Nu kommer lite bilder som skvallrar om det jag just skrivit.
 
 
Vägg mot sovrum uppe. Den övre slangen som sticker ut är till för termostaten som ska reglera värmen i avsedd golvslinga.
 
 
 
Det vinklade sovrummet på nedre plan.
 
 
 
I hallen nere, vinklat sovrum till vänster, till höger är teknikrumet.
 
 
 
 
Det smala "förrådet" jämte teknikrumet, till höger om detta förråd kommer badrummet och mittemot finns övriga 2 sovrum. På bilden ses också ventilaltionen ifrån badrummet och en massa ledningar för alla termostaten som ska in i väggen till teknikrummet.
 
 
 
Här går ventilationen ner till teknikrummet där värmeväxlaren kommer sitta som utvinner värmen ur luften som kommer. Uttag för rektangulär golvbrunn, ledningar ner och toalettavlopp ses också på bilden.
 
 
 
Ventilationsdragningen på vinden, de lite tjockare ställen är ljuddämpare. Mycket elledningar också som sammanstrålar ner här till elskåpet i hallen. Här går också de blå mediakablarna ner, fast det var inte draget när denna bild togs.
 
 
 
Här ser man en vit spotlightskåpa i taket, en kåpa till varje spotlight, det blir med stor sannolikhet LED-lampor som inte kommer dra många watt. Det kommer innebära en del transformatorer också, en till varje lampgrupp ungefär. Elektrikern kan mera om den saken, man måste bara fundera på var man ska gömma transformatorerna, men man ska samtidigt kunna komma åt dem ifall något inträffar. Rakt fram på bilden ser man var elskåpet sitter (var inte monterat då bilden togs), skåpet sitter till höger och till vänster om detta blir det garderober. Till höger i bild ska ytterdörren sitta. Till höger om den vita kåpan ser man ventilationen i köket, här kommer en ventil på sedan.
 
 
 
Farsan håller på med en läkt i hallen nere, han har fräst ut en fals i väggen för elledning, här ska sitta en brytare för lamporna i hallen.
 
 
 
Centraldammsugare Canvac är beställd och när den kommer kan vi montera in rören i väggana.
 
 
 
Vattenmnatlade gengaskaminen är beställd, den förbränner även avgaserna, därav nås en hög verkningsgrad.
 
 
 
Idag Lördag (130302) har vi monterat upp de första gipsskivorna i taket, i sovrum uppe sitter det nu två lager gips och väggarna är också färdiga här.
 
Denna vecka har solen lyst varje dag, jag sa ju att det skulle komma ljusare dagar.
 
 
Ha det bra!
Mvh Patrik

RSS 2.0