Våren 2013

Hejsan hej!
 
Nu kommer en sammanfattning av vad som hänt under den soliga våren!
 
Först ut är en tråkig nyhet, vi har haft inbrott. Förövaren kom bl.a. över gamla verktyg och en batteriladdare till en skruvdragare. Värre är att man försökt bryta sig in i den breda altandörren som man skjuter i sidled, utan resultat. Det som blev var fula brytmärken, så den måste bytas. Inbrottet skedde genom undre altandörren där man bänt bort cylindern. Händelsen är givetvis polisanmält och allt har fungerat fint med försäkringsbolaget och den byggprojektförsäkringen som jag har, så vi får en ny dörr. Verktygen mm täcks av hemförsäkringen. Nog dryftat om detta! Jo vi sätter upp ett larm nu som tjuter ända bort till Kina.
 
Desto roligare är följande:
 
 
Muraren Jan Erik Jensen har murat färdigt huset. Här på bilden sista sidan, mot väst.
 
 
 
Allra sist murades skorsstenen. I Juli månad kommer mera jobb för honom i form av att nedre våning ska putsas utvändigt. På sikt ska också garaget muras, fast garaget är ännu inte rest, utan bara grundplatta än så länge.
 
 
 
Fikapaus i solen!
 
 
Takisoleringen sprutades in på vinden på en knapp förmiddag, fort gick det och mycket isolering gick det in, dryga 50 cm djupt.
 
 
 
 
Snyggt och prydligt! Den svarta ledningen som syns på bilden är vattenledningarna till solfångarna på taket, en tur och en retur. Solfångarna är också färdigmonterade.
 
 
 
Här ser man genomföringen.
 
 
Filipssons Rörteknik står för installationen som också gör allt annat rörmockeri kring huset, mera om det senare.
 
 
 
4 st solfångare mot söder, nu har jag inte effekten i huvudet eller hur mycket detta genererar men det är beräknat och ska gott och väl räcka att värma upp vattnet med under sommartid.
 
 
Entreérna:
 
 
Grus är ditlagt vid entréerna, en bra grund att stöpa yttertrapporna på. Detta ska också paddas hårt.
 
 
Ytterdörrarna är också monterade som ni ser.
 
 
Mur nere:
 
 
Pappa har börjat mura på en mur därnere vid uteplatsen/vedförråd. Stenarna är handplockade (raka och fina kanter) ifrån sprängmassorna från sprängningen som gjordes för ca 2 år sen här på tomten, detta för att komma ned med sluttningsvåningen. Muren ska mynna ut i en pizzaugn/brödugn som vi stöpt ett fundament till.
 
 
Innertrappan:
 
 
Detta är innertrappan ner till sluttningsvåningen, den är måttbeställd och tillverkad av Nässjö Mek. Verkstad. Här har jag rostskyddsmålat den. När den låg här på bänken så trädde vi också igenom elkablar till belysningen som ska vara i varje trappsteg, det var lite pyssligt. Belysningen består av RGB strippar, alltså en LED strip i varje steg som man kan reglera vilken färg man vill ha. Yngsta dotter Sarah kommer säkert tycka att detta är hur kul som helst.
 
 
 
Stegen är f.n. provisoriska, dem riktiga kommer bli bredare. Trappan passade perfekt, stegen låg exakt i våg! Vi, farsan, jag, Johan på Filipssons Rörteknik och hans praktikant Alexander fick den på plats ganska fort.
 
 
 
Trappan är alltså en robust järnbalk med påsvetsade "vingar" som stegen skruvas i. Senare kommer också givetvis ett räcke på utsidan av trappan.
 
 
El:
 
 
Robin på Rödja El kopplar för fullt och ligger ständigt i fas med byggets framåtskridande. Här är kontakter till ugn, micro, kyl och frys.
 
 
 
 
OBS! Elskåpet är spänningsatt.
 
 
Tak och innerväggar är slipade och spacklade TRE gånger:
 
 
 
Ni ser där det är extra vitt är det slipat och spacklat, till vänster om detta i bild så är det inte det eftersom här kommer vitvaror och täcker.
 
 
 
Farsan spacklar.
 
 
 
Megatacket. En bra ställning krävs för att komma åt överallt. Många 10 L hinkar spackel gick det åt, närmare 100 L bara på övervåningen, undervåningen har vi inte börjat på ännu.
 
 
Till sist i detta inlägg kommer pannrummet och kaminen som både rörmockare Johan och elektriker Robin har jobbat mycket med:
 
 
Enheten till vänster är bergvärmepumpen som är installerad så långt man kan komma med den för tillfället, vi har inte borrat ännu. Till höger ses accumulatortanken, den är på 550 L och bör räcka ett tag för familjen.
 
 
 
Ett expansionskärl till höger. Ett otal av ledningar kors och tvärs. Kort kan man säga att till accumulatortanken strålar 3 värmekällor in:
1) Bergvärmepumpen som ligger i bakgrunden som nån slags grundvärme om inte annat används.
2) Solfångarna
3) Vattenmantlade kaminen
 
Som ni ser på tanken så är täcklocket borttaget och här ser det mer eller mindre lite ut som en dator, här sitter bl.a. styrningen som hela tiden ska styra in på den värmekällan som för tillfället används. Eldar vi så ska värmen tas därifrån och lyser solen så kommer den därifrån. Är vi eller solen lata så tas värmen ifrån långt ner i berget genom värmepumpen.
 
 
 
Hitechkaminen, här kommer ett täcklock på senare.
 
 
 
Kaminen ska byggas in en aning, till vänster om den kommer ett vedfack.
 
Det gäller att verkligen sätta sig in i hur allt fungerar och vad alla mätare står för och vad varje ledning har för syfte, allt är inte helt självklart. Nu i dagarna ska både kaminen och solpanelerna kunna sättas igång och vi kommer börja kunna värma upp huset.
 
 
Det var allt för denna gången. Nästa gång kommer det säkert bli mera inrede och kök.
 
 
Ha det bra!
 
Mvh
Patrk

RSS 2.0