Eldandet

Här är en askhög som blivit av en massa eldande av sly.

Här har man eldat på tomten, vi hade så vida pass mycket grankvistar från stora granar överallt och det allra minsta krafset eldade vi upp. Summa sumarum så hade vi nog en 5 st bålar totalt under våren. Nu så här i efterhand så kom jag att tänka på varför man inte hade med sig grillkorv någon gång som man kunde grillat under tiden man fick sitta kvar och vakta elden/glöden innan man vågade lämna den.

Ny energi

Här får jag lite ny energi av yngsta dotter Sarah. Hon viskar mig också lite tips som kan vara användbara.

Plats: Riddaren 5

Tid: Någon gång på våren 2011


Ett drivhus kanske?

Jag har fått för mig att ett drivhus / lusthus borde finnas på våran fastighet, ett rymligt sådant, minst 15 m²! Växthus går under friggebodsregler dvs vanligen att man får bygga max 15 m² utan bygglov men det kollar man ju självklart upp med kommunen innan man gör något. Max 3 m till nock har jag för mig?

Fantiserar i alla fall om att dyrka allehanda gröna växtligheter, tomater, gurkor, chili, paprika, vitis vinifera, kryddor mm. Är det något år som man inte har lust att odla, ja då kan man ha det mera som förråd eller snarare mera som lusthus och mindre som växthus. Plats för utemöbler osv. Har blivit såld på dessa drivhus med murad sockel under, de är fina! Ska hitta någon bild.Jaja, det är en senare fråga detta. Först bygger vi hus och garage!

/ Byggarebobb


The camera

Vill bara tacka för alla bilderna som finns. Jag har nog knäppt 0 st tror jag. Vid otaliga tillfällen har jag tänkt, -Jag får inte glömma kameran nästa gång jag åker till tomten. Kommer man ihåg den? Naee.

Sjutton gubbar binda fast kameran i verktygslådan!

Skärpning for fanden! Ha, kom att tänka på nåt helt annat när jag skrev svärord på danska där. Jo 100 % bonde är ett program på SVT som handlar om en dansk kille som inspirerar mig. Han arbetar som bonde fast på ett sätt som är lite mera old-fashion om man säger så. Sist så lyfte han på grisar och vilket liv de förde, altså for et flott program!

/ Patrik

Bloggen tycks vakna ur sin sommardvala

Ja som ni ser så har Lillemor lagt in lite bilder i inlägget före detta, det var på tiden. Bra jobbat!

Från och med nu så jädrar anamma! Minst 1 inlägg per vecka det ska inte vara så svårt? Det är trots allt ett fint minne man kan titta tillbaka på och sen att det allmänt skrivs runt omkring hela byggnadsproceduren är ju också en bra bearbetning och vinkling. Sen när man faktiskt sätter sig och skriver eller bloggar som det så vackert heter så är det ju också roligt.

Så vad har hänt sedan byggarebobbloggen somnade? Det är faktiskt mycket! För att ta det i rätt ordning, dvs ifrån all "tomtstädning" som har varit så har följande gjorts:


1) AVSKALNING OCH GROVPLANERING AV TOMT. Dumma stubbar har tagits bort. Kaminmannen ville spara alla stubbisar för att senare stycka upp dem och elda upp. Så vi bad om att få de placerade i ett hörn, men ack de tycks vara borta? Jaja, då får man hitta något annat senare att avreagera sig på. Slapp man dem helt enkelt.
Kvar efter avskalning är ytligt berg som ni ser på bilderna nedan.Sandlådelek på fullt allvar! Det är Hansson & Söner schakt AB som utför våra markarbeten. Vi är kempenöjda med dem. Kontakten har varit god och de är självgående! Bra jobb.Här på bilden ser vi för övrigt ett par kryckor. Det är inte så att avskalningen gick snett på någe vis, utan farsan hade nyligen då bilden togs höftopererat sig, med vad man måste få säga mycket gott resultat! Han struttar omkring som en 20-åring tycker jag.


2) SPRÄNGNING. Det har sprängts på tomten, kvar blev ett jättestort hål. Vibrationsmätning sattes upp på grannens nya hus 2 hack bort. Hoppas det inte ruckade om allt för mycket, men det gjorde det nog inte. Jag har själv varit där när det har sprängts på andra tomter, dock var jag inte med på våran egna tomt. Men jädra vad det vibrerar ändå i marken under, fast det rör sig om hundratals meter bort. Sen tjuter det och tutar något kopiöst men det är ju bara bra det så folk hajar till. Nu hittar jag inte någon bild på detta hål, har för mig att vi tog bilder på detta hål innan vi åkte till Österrike. Kanske det var med Lills mobil? Måste fråga om hon har en bild på detta.Fanns ju faktiskt en bild redan på detta hål som Lill tidigare laddat upp. Här ser man det grova efter sprängningen. 400 m³ berg är borta, en del av det har schaktats ut neråt tomten för att fylla upp så man får en plan baksida.


3) UTSÄTTNING AV HUSET. Efter sprängningen så har Hansson i hålet jämnat ut med grovt grus, kommunen har varit där och satt ut alla husknutar, man har sprayat rosa kors vid varje knut. Efter detta så har jag och farsan tvingat ner pålar runt hörnen med tvärgående brädor som vi har fäst tråden på. Denna tråd utgör var betongplattan kommer, efter denna tråd sätter man alltså upp sarger och gör formar för betongen. Det gick ändå över förväntan att få ned pålarna, det är trots allt väldigt grova sprängmassor under. På bilden ser ni detta.
4) SERVISLEDNINGEN ÄR INDRAGEN. Servisen är själva ledningen för vattnet mellan nätet och oss själva. Ni ser en slang som ligger där på bilderna. På bilden nedan ser ni allt, ni kan skönja tråden, servisledningen som kommer ut ur ett skyddande hölje och ni kan också se en brunn. Denna brunn tror jag är en dräneringssbrunn för dagvatten, jag vet faktiskt inte hundra? Det jag vet är i alla fall att på nästa punkt som är gjort är att dräneringsrör har lagts ut.
5) DRÄNERINGSRÖR OCH RADONSLANG ÄR PÅ PLATS. Gjort för hand! Efter mycket hackande och grävande så har jag och min far lagt ut dränrören på plats. Tomten lutar utifrån bilvägen och neråt, alltså har vi lett rören i samma lutning. Titt som tätt stötte vi på stora sprängstenar så hackan fick jobba på bra eller styraren av hackan snarare. Vi gjorde detta på 2 dagar och vi kollade noga av med vattenpasset hela tiden så att vi hade lutning för vattnet. Dock så tror farsan att det nog inte kommer rinna så mycket vatten i de där rören eftersom markförhållandet är idealsikt. Det är ju stenkista överallt och vattnet kommer sippra undan vart den än drar fram. Vi har inte sett en enda vattenpöl någonstans trots ihärdigt regn, vilket är ett bra tecken! Bra bra!

Radonslangen ja! Den är utlagd, det är slangen som ni kan se litet av på bilden ovan, den är fastklämd mellan två stenar, dimension samma som dränrören, 100 mm. Denna slang kommer senare ligga inbäddad i dräneringsgruset, varför man har denna slang är för att om man misstänker att det finns radon i berget så ska man kunna suga ur detta. Jag har tagit del av en radonundersökning som gjorts i berget för hela planområdet Ledet i Nässjö och det finns ingen radon där eller mängden är försumbar. Så det är ju positivt, men kan man lägga dit en radonslang ändå så är det ju bara bra, den kostade inte många kronor. På bilden nedan ser ni tydligt hur radonslangen slingrar sig fram. Ni ser också gropen för dränröret på bilden, man ser att det lutar ner åt höger här. Orientering: Rakt fram i bilden har vi söder, här kommer vi ha balkong och åt höger i bilden har vi då väster, här kommer också balkongen, den går runt huset. Åt väster har vi också utsikten över bl a stadskyrkan och vattentornet! Har man inte en klocka på sig kan man också alltid höra stadsklockan ringa. Märk den fina rampen som Hansson har gjort för att komma ned till grunden med tex grävskopa.

På bilden ovan ser du att dränrören är på plats, i alla fall åt öster och söder. Själva kulmen på lutningen är i mitten åt öster, härifrån lutar det åt varsitt håll, runt knuten, längs gavlarna och förbi. Längst bort i bilden ser man grannhuset som man gjorde en mätning på under våran sprängning.


6) LUFTRÖR TILL KAMINEN ÄR UTLAGD. Dimension 160 mm rör som ska föra in luft utifrån och in till kaminen som jag ska länka till senare så ni kan kolla vad det är för kamin jag snackar om.Hackar för glatta livet!Byggarebobbilen är också med på bilden, det är fars gamla trotjänare som lämpar sig väl nu till detta.


7) DRÄNERINGSGRUS HAR LAGTS UT. Igår (alltså 22/9 -11) faktiskt så var Hansson där med drängruset. Det ska vara 200 mm av detta. Har inga bilder på detta eftersom jag är i Norge i skrivande stund. Men det lär nog komma. Vidare så har också armeringsjärnen levererats till tomten, det är ca 50 st stora järnmattor 5000 x 2300 mm.


Yes, detta var i stora ordalag allt som skett på senaste tid, kommentera gärna!

/ Ha det!
Patrik

Sakta men säkert....

... går det framåt!Flera timmar har lagts på att "bara" städa tomt-ytan och ta till vara på veden.


RSS 2.0